İmplant tedavisi

implant

Doğal Dişinize en iyi alternatif

Diş İmplantları, kaybedilen dişlerin yerine çene kemiği içine yerleştirilen ve kemik ile kaynaşarak diş kökü görevini üstlenen, doğal dişlere en iyi alternatif kabul edilen titanyum yapılardır.

Eğer ağzınızda eksik dişleriniz varsa ve protez kullanmaktan mutlu değilseniz implant tedavisi için çok uygun bir aday olabilirsiniz. İmplantların en büyük avantajı eksik dişin yerini doldururken komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaması ve tamamen dişsiz ağızlarda ise sabit protez kullanabilme imkanı sağlamasıdır.

İmplantlar hangi durumlarda ideal alternatif tedavidir?

Genç bir hasta kaza sonucu ön dişlerinden bir veya birkaçını kaybetmişse, Yetişkin bir hasta çürük ya da dişeti hastalığı sebebiyle dişlerini kaybetmişse, Yine yetişkin bir hasta hareketli (takıp-çıkarılan) bir protez kullanıyor ve memnun değilse yeterli miktarda kemik kalınlığı varsa, implantlar uygulanabilmektedir.

Dr. Engin UTKAN

Diş doktoru olarak önceliğimiz doğal dişleri tedavi ederek kurtarmak ve olabildiğince uzun süre ağızda tutabilmektir. Ancak bunun mümkün olmadığı durumlarda problemli olan dişin çekimi gerekir. Boş kalan diş boşlukları tekli olabileceği gibi bazen çoklu da olabilmektedir. Tekli ya da çoklu diş boşluğu olması fark etmeksizin ağız içi dinamiğin bozulmaması için bu boşlukların protetik olarak restore edilmesi gerekir. İmplant diş hekimliğinde kullanılmadan önce bu boşluklar köprü protez, parsiyel protez tam dişsizlik durumunda da total protez ile restore edilmekteydi. Ancak bir köprü protez yapılabilmesi için boşluğun sağından ve solundan bir ya da birkaç dişin kesilmesi gerekiyordu. İmplant teknolojisinin gelişmesi ile birlikte sadece boşluk olan yere vida yerleştirilerek komşu diş yapıların hiçbir işleme gerek olmadan sağlıklı dişler korunmuştur. Bazı uygulamalarda ise implant total protezin tutuculuğuna pozitif katkı sağlayarak bireyin daha rahat yemek yemesine katkı sağlamaktadır.

Diş kaybı sonrasında dişsiz olan bölgelerin protetik olarak rehabilitasyonu amacı ile yapay diş kökü olarak adlandırılan implantlar yerleştirilerek bireye ısırma fonksiyonu, fonasyon ve estetik kazandırılmaktadır.

İmplantlar çeşitli form ve yapılarda olabilmektedir. Hangi implantın uygulanacağına vakaya göre hekim karar vermektedir. Bazen implantın yerleştirileceği kemik yeterli genişlikte olmamaktadır. Bu durumda ileri cerrahi işlemlerle önce kemik hacmi arttırılır (greft-membran), iyileşme sonrasında (3-4 ay sonra) implant yerleştirilir.

İmplant iki kısımdan oluşmaktadır. 1. Kemik içi vida kısmı, 2. Abutment olarak adlandırılan üst kısım. Ağız içerisinde görünün protez yapı abutment üzerine yerleştirilmektedir. İmpalntın vida kısmı kemik içerisine yerleştirldikten sonra 3 ay kadar kemiğe kaynaması (osteointegrasyon) için beklenir. Daha sonra iyileşme başlıkları takılarak diş eti şekillendirilip, abutment yerleştirilip üst protez yapısı takılır.

İmplant tedavisinde bir diğer uygulama da immediate implant diş yapımıdır. Bu yöntem koşullar uygun olduğu zaman yapılabilir. İmplant vidasının kemik içerisine yerleştirilmesini takiben 3 ay beklemeden aynı seans dişin yapıldığı bir tedavidir.

Nişantaşı Estetik Diş Hekimi

Dt. Engin UTKAN

1975 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden 1998 yılında mezun oldu.

Cerrahiye alanında geniş tecrübesi ile modern tıbbın sağladığı son teknolojinin bütün imkanlarını kullanarak tedavi yöntemleri uygulayan Utkan, Estetik Diş Hekimliği, İmplantoloji, Gülüş Tasarımı alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir.

Dt.Utkan iyi derecede İngilizce, Almanca, İtalyanca bilmektedir.

İmplant Diş Tedavisi hakkında merak ettikleriniz

İmplantların başarısı çeşitli faktörlere bağlıdır. Buna belirli bir süre tayin etmek doğru değildir. Yeterli miktarda ve kalitede kemik dokusunun varlığı, yeterli miktarda keratinize diş eti varlığı, hastanın ağız hijyeni, hastada mevcut bir sistemik hastalığın olup olmaması, cerrahi teknik, implantın üst kısmına yapılan protezin uygun planlanması gibi çok sayıda etken implantın başarısını ve ağızda kalma süresini etkilemektedir. Tüm koşulların ideal olarak sağlanması durumunda implantın ağızda sağlıklı olarak kalma süresi uzamaktadır.

İmplant organik bir yapıda olmayıp yapay bir materyal olması nedeni ile diş çürüklerinden etkilenmez.

Kemiğin implant yerleştirmesine müsaade ettiği her vakada tek diş ya da çok diş için fark etmeksizin implant yapılabilir.

Çekilen dişin yerine implant yapılabilmesinde iki farklı tedavi protokolü uygulanabilir. Çekim sonrasında implantın primer stabilitesini sağlayacak miktarda yeterli kemik dokusu ve yeterli keratinize diş eti varsa çekim seansında implant uygulaması yapılabilir. Çekim sonrası çekim boşluğunda kemik kaybı yok ancak primer stabilite sağlanamayacaksa bu bölgenin iyileşmesi için 3-4 ay beklendikten sonra implant cerrahisi yapılabilir.
İmplant dişi taklit eden bir materyal olduğu için gerekli olan her yere eğer uygun kemik de varsa implant yapılabilir.
Bunun için iki farklı uygulama bulunmaktadır. Geleneksel olan yöntemde implantın titanyum olan parçası kemik içerisine yerleştirildikten sonra osteointegrasyon için (kemiğe kaynaması) yaklaşık 3 ay beklenip üst protez kısmı yapılır. Hekimlerin çoğunlukla tercih ettiği yöntem budur. Bazı durumlarda (ön bölge diş eksikliğinde estetik sağlamak ya da hastanın biran önce dişlerinin olması için hızlı beklentisi) immediate olarak (hemen işlem sonrasında) vidanın yerleştirilmesini takiben implantın protez kısmı 3 ay beklemeden de yapılabilmektedir.
Bu soruya kimlerin yaptıramayacağını yazarak cevap vermek daha doğru olur. Genel sağlık durumu kötü olan hastalar (radyoterapi, kemoterapi, bifosfonat kullanımı, kontrolsüz şeker, osteoporoz, hemarojik hastalık…vb), ağız içinde kemik kaybının ileri derecede olup kemik kazanımının sağlanamayacağı durumlarda yapılamamaktadır. Buradan anlaşılacağı gibi implant yapılabilmesi için sistemik olarak sağlıklı olup yeterli kemik dokusunun bulunması şarttır. Bu koşulları sağlayan herkese implant diş yapılabilir.
İmplant dişin bakımı da tıpkı doğal diş gibi yapılmalıdır. Ağız hijyeni için gerekli olan ve doktorunuzun tavsiye ettiği diş fırçası, diş ipi, ağız duşu gibi materyallerin mutlaka düzenli kullanılması gerekmektedir. Aksi halde bakımsız bir ağızda diş kaybı nasıl oluyorsa implant kaybının görülmesi de kaçınılmaz olacaktır.

Bize Ulaşın

Utkan CLINIC
Dental Aesthetıcs

Bilgi almak istediğiniz tedavi ile ilgili seçimlerinizi yaparak formu onaylayın. Gülüş danışmanınız en kısa sürede sizlere ulaşacaktır.